Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.10.2016

Krajské volby: co je ve hře?

V pátek 7. a v sobotu 8. října probíhají na území České republiky, kromě Hlavního města Prahy, krajské volby. Současně probíhá také první kolo voleb ve 27 senátních okrscích. Co je v těchto volbách ve hře?

Vláda v regionech. Kraje byly zřízeny v roce 1996 a na počátku neměly velké kompetence ani rozpočty. V průběhu let ale krajská samospráva na sebe nabalila významné kompetence v oblasti zdravotnictví, školství a především rozdělování evropských fondů. I z tohoto důvodu krajské volby vyvolávají čím dál větší zájem mezi celostátními politickými stranami i místními hnutími.

Vládne, kdo si najde spojence. Volební systém je v krajských volbách podobný tomu pro Poslaneckou sněmovnu: poměrné zastoupení s 5% hranicí pro zvolení do sboru. Pro prosazení vlastního kandidáta do čela kraje tak není nutné ani nezbytné dostat největší počet hlasů ale spíše sestavit koalici. Podle volebních průzkumů první dvě místa obsadí hnutí Ano 2011 Andreje Babiše a ČSSD. Sociální demokraté mají v hledání nových koalic mírný náskok: dobře totiž znají aktéry regionální politiky a jejich koaliční potenciál je o něco větší. Hnutí Ano bude mít zřejmě ve většině regionů větší podporu voličů.

Postavení Bohuslava Sobotky ve straně. Prohra v krajských volbách by pro Bohuslava Sobotku mohla mít nepříjemné vnitrostranické důsledky. Sociální demokraté vládnou v drtivé většině krajů celých osm let a za to období uvnitř strany výrazně vzrostl vliv regionálních baronů. Pokud by významné množství z nich ztratilo řídící posty v krajských samosprávách, mohl by Bohuslav Sobotka ztratit jejich podporu v předvolebním sjezdu strany.

Generální zkouška na volby do Poslanecké sněmovny. Pro mnohá politická uskupení jsou krajské volby odrazovým můstkem pro volby do Poslanecké sněmovny, jež se uskuteční v příštím roce. Hnutí Ano 2011 bude chtít dokázat, že má na to stát se první politickou silou v zemi. Mezi opozičními stranami bojuje o přežití TOP09, zatímco ODS chce zachránit svou strukturu a vliv v regionech. Chaos panuje na xenofobní a islamofobní scéně, kde kandiduje velké množství stran a uskupení, jež jsou často výsledkem osobních sporů mezi jednotlivými lídry. Jistou šanci na úspěch má jen Strana přímé demokracie Tomia Okamury, která jde do voleb v koalici se „zemanovci“ z SPO.

Dopad na vládu. Dlouhodobě jsou krajské volby vnímány jako moment, který se ukázal jako prohra vlády. Pravidelně tak v těchto volbách vítězili opoziční strany. Letos tomu však není. Hlavní tématem bude síla hnutí Ano 2011 Andreje Babiše a jeho schopnost tvořit koalice. Dopady na centrální vládu by tak letos neměly být fatální.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografia: Pixabay

Loading…