Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.06.2017

Janov se dohodl s Airbnb na vybírání městského poplatku za pobyt

Americká platforma pro krátkodobé nájmy uzavřela s radnicí v italské Janově dohodu o vybírání městských poplatků za ubytování. K uzavření dohody došlo v pátek 9. června.

Dohoda předpokládá, že Airbnb bude přímo strhávat z příjmů za krátkodobý nájem městský poplatek za pobyt, který v Janově činí jedno euro za osobu na noc. Odhadovaný výnos do pokladny janovského magistrátu je odhadován na tři sta tisíc eur za rok. Za posledních dvanáct měsíců se v přístavním městě ubytovalo skrze Airbnb zhruba 64 tisíc osob a ve městě je aktivní circa 1100 pronajímatelů.

Dohoda mezi Janovem a Airbnb je první svého druhu v Itálii. Také v Itálii probíhá rozsáhlá diskuze o tom, jak regulovat Airbnb a ostatní platformy pro krátkodobý nájem nemovitostí. Nedávno italská Poslanecká sněmovna schválila zákon, dle kterého by zprostředkovatelé měly srážet 21 procentní daň z nájmu. Zákon musí ještě posvětit Senát a Ministerstvo financí musí určit do 23. července způsob komunikace, evidence a platby daně. Proti srážkové dani z nájmu a způsobu jejího vybírání se zvedl odpor  ze strany platforem krátkodobého pronájmu. „Takto napsaný zákon nelze aplikovat a je jasné, že našemu odvětví neprospívá,“ uvedl Matteo Stifanelli, country manager Airbnb pro Itálii.

Zdroj: www.comune.genova.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…