Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.07.2015

Italští podnikatelé se chystají do Teheránu

Italští podnikatelé by v přístích letech chtěli navázat na tradiční postavení, které měla Itálie jako druhý největší evropský obchodní partner Iránu.

Po podepsání dohody o civilním využití jaderné energetiky by totiž mělo dojít k definitivnímu zrušení ekonomických sankcí vůči Teheránu. Mnohé italské firmy se tak chystají vrátit na trh, kde před sankcemi měly silnou pozici. Podle státní banky pro export Sace by se tak italský vývoz do Iránu mohl zvýšit z jedné miliardy eur z roku 2014 na čtyři miliardy eur, které by měly být dosaženy v roce 2018.

Dohoda skýtá možnosti především pro firmy aktivní v energetickém odvětví a strojírenství. Právě tyto dvě odvětví byla nejsilněji postižena ekonomickými sankcemi. S nadějí se dívají směrem k iránskému trhu také firmy aktivní v zemědělských technologií či v automobilovém průmyslu. Čas nemešká Asociace nábytkářských podniků, jež do Iránu vypraví obchodní delegaci již 25. července.

Jak však varuje Ministerstvo pro hospodářský rozvoj a Sace, italské firmy se budou muset střetnout se silnou konkurencí, a to především ze strany zemí, jež byly v minulosti méně svázané ekonomickými sankcemi. Tvrdá konkurence však povládne i mezi samotnými Evropany: na nový iránský trh totiž sází i francouzské podniky.

 

Zdroj: ilsole24ore.com

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…