Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

29.06.2023

Italským vládním politikům se nelíbí, že ECB bude dále zvyšovat úroky

Italským vládním politikům se nelíbí, že Evropská centrální banka míní pokračovat ve zpřísňování své měnové politiky a tudíž se zvyšování úroků.

Guvernérka Evropské centrální banky Christine Lagarde tento týden oznámila, že ECB v červenci zřejmě schválí další navýšení úrokových sazeb. Podle ní se dopad zpřísněné měnové politiky na inflaci ještě plně nerozvinul. Podle guvernérky je v eurozóně inflace „příliš vysoká“ a trvá „příliš dlouho“.

Oznámení guvernérky ECB kritizovali italští vládní politici. „Nemůžeme nevzít v úvahu riziko, že neustálé zvyšování úrokových sazeb může být škodlivějším lékem než samotná nemoc (inflace),“ uvedla ve středu premiérka Giorgia Meloni. Za „nesmyslný“ označil krok ECB vicepremiér Matteo Salvini a podle ministra zahraničí Antonia Tajaniho zvýšení sazeb „nejde směrem k hospodářskému růstu“.

Úrokové sazby ECB mají dopad na podmínky, za které si půjčují firmy, domácnosti ale také stát. Růst úroků z vládních dluhopisů může ztížit vládnutí vládě v době, kdy Evropská unie žádá, aby se začala znovu dodržovat rozpočtová pravidla.

Zdroj: www.ilfoglio.it

Zdroj fotografie: www.governo.it

Loading…