Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.05.2022

Italský stát dokončil převzetí koncesionáře dálnic Autostrade per l’Italia

Italská polostátní banka Cassa depositi e prestiti (CDP) dokončila se svými investičními partnery převzetí jednoho z nejvýznamnějších dálničních koncesionářů, společnosti Autostrade per l’Italia (ASPI).

Transakce dojednaná v loňském roce počítá s převzetím bezmála 90 procent kapitálu společnosti za více než osm miliard eur. Podíl převzala společnost Holding Reti Autostradali, ve které drží majoritu CDP a fondy Blackstone Infrastructure Partners a Macquarie Asset Management mají každý téměr čtvrtinu kapitálu. Podíl prodává holding Atlantia, jehož hlavním akcionářem je rodina Benetton.

Změny ve vlastnictví ASPI inicioval tragický pád Morandiho mostu v Janově v srpnu roku 2018. Koncesionář se dostal pod silnou kritiku, že most, který byl součástí dálniční sítě, dostatečně neudržoval. Podle kritiků měla společnost nadměrné zisky a tehdejší kabinet premiéra Giuseppeho Conteho zvažoval dokonce znárodnění firmy. Nakonec se ale vláda rozhodla pro „tržní řešení“. Prodávající však bude mít jistá omezení, jak naložit se získanými prostředky. Nebude je například smět přerozdělit mezi akcionáře jako zisk.

ASPI patří k největším koncesionářům, spravuje 3000 kilometrů dálnic, které před pandemií využívaly každý den na čtyři miliony klientů.

Zdroj: www.italiaoggi.it

Zdroj fotografie: ASPI

Loading…