Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

02.06.2022

Italský růst v prvním čtvrtletí výrazně táhly investice

Italský statistický úřad výrazně zlepšil svůj prvotní odhad růstu italského hospodářství v prvním čtvrtletí letošního roku.

Ve zpřesněném odhadu úřad uvádí, že italská ekonomika se meziročně zvýšila o 6,2 procenta, zatímco první odhad mluvil o růstu o 5,8 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím pak místo poklesu o 0,2 procenta italský hrubý domácí produkt vzrostl o 0,1 procenta.

„Obnova růstu byla způsobena domácí spotřebou, a to hlavně investicemi, zatímco příspěvek zahraniční poptávky byl negativní,“ uvedli italští statistici. Meziročně se investice zvýšily o bezmála 13 procent a o zhruba pětinu byly vyšší ty do nemovitostí. O více než pět procent se zvýšila i domácí spotřeba, a to díky výdajům rodin. Vládní výdaje zůstaly ve srovnání s rokem 2021 beze změny.

Pozitivně se vyvíjela i hrubá přidaná hodnota, která se meziročně zvýšila o více než šest procent. Může za to sektor služeb s růstem o 17,5 procenta, který pozitivně zareagoval na uvolnění protipandemických pravidel. O bezmála pět procent se údaj zlepšil v průmyslu.

Zdroj: www.istat.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…