Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

27.09.2017

Italský premiér Gentiloni věří v úspěch v jednání s Francouzi ohledně akvizice STX

Ve středu 27. října se odehraje v Lyonu dlouho očekávaný summit mezi italským premiérem Gentilonim a francouzským prezidentem Macronem, jednat se má také o akvizici francouzských loděnic STX ze strany italské skupiny Fincantieri.

Italský premiér Paolo Gentiloni je před klíčovým jednáním s francouzskou hlavou státu optimista. „Existují předběžné podmínky, jež nám umožňují vzít v potaz italské i francouzské strategické zájmy. Ze strategického hlediska máme ambici vytvořit globálního hráče v odvětví stavby lodí“, uvedl v rozhovoru pro deník Le Figaro italský premiér. Italský předseda vlády však v rozhovoru s francouzským deníkem uznává, že jednání nejsou lehká ani rychlá. Ani na summitu v Lyonu by tak nemuselo padnout konečné rozhodnutí o osudu loděnic v Saint-Nazaire. „Vytvořit nového hráče v civilní i vojenské oblasti není věc, která by se dala udělal ze dne na den“, dodalGentiloni.

Podle informací z italské i francouzské strany, by nakonec italská skupina Fincantieri mohla souhlasit s převzetím padesát procent kapitálu místo původních 66 procent. Řízení francouzských loděnic by bylo především na bedrech italské skupiny, ale francouzský stát by měl kontrolní pravomoci. Výměnou za ztrátu absolutní většiny kapitálu by mohla přijít posílená spolupráce ve vojenském sektoru. V civilním odvětví má totiž větší know-how Fincantieri, v tom vojenské hrají prim naopak Francouzi. Díky svým charakteristikám jsou loděnice v Saint-Nazaire vhodné pro stavbu vojenských lodí s vysokým výtlakem. Posledním takovým velkým vojenským projektem byla stavba dvou vrtulníkových a výsadkových lodí třídy Mistral pro Rusko. Kvůli krizi na Ukrajině nakonec z dodávky sešlo a obě lodě byly dodány během loňského roku do Egypta.

Zdroj: www.lefigaro.fr

Zdroj fotografie: governo.it

Loading…