Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.07.2023

Italský parlament diskutuje o zavedení minimální mzdy

Italský parlament diskutuje o zavedení minimální mzdy. Pro toto opatření je opozice, zatímco strany vládní koalice ho odmítají.

Návrhy na zavedení minimální mzdy podaly všechny tři hlavní strany opozice. Shodují se také na tom, že by minimální mzda měla v Itálii činit devět eur za hodinu. K opatření se naopak staví odmítavě strany vládní koalice, které mají v obou komorách parlamentu silnou většinu. Například vicepremiér Antonio Tajani z Forza Italia označil opatření za hodné Sovětského svazu.

Podle opozice by opatření pomohlo vyšetřit problém s podvodnými kolektivními smlouvami, které často zaručují jen velmi malou minimální mzda. Ta je totiž většinou v Itálii stanovena během odvětvového vyjednávání mezi firmami a odbory. V posledních letech se však stává, že odborové svazy, které většinou existují jen na papíře, uzavírají značně nevýhodné smlouvy, které pak mají negativní dopad na příjmy zaměstnanců. S mzdou pod devět eur za hodinu však někdy počítají i odvětvové smlouvy, které uzavřely tradiční odborové organizace.

Zdroj: https://www.lastampa.it/economia/2023/07/19/news/salario_minimo_schlein_proteste_opposizioni-12953782/

Zdroj fotografie: Wikimedia

Loading…