Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.10.2019

Italský kandidát na EU komisaře Gentiloni prošel „grilováním“ v Parlamentu

Italský kandidát Paolo Gentiloni úspěšně prošel takzvaným grilováním v Evropském parlamentu. Nic tak nebrání jeho jmenování na komisaře pro hospodářské záležitosti.

Bývalý italský premiér odpovídal na dotazy členů hospodářského výboru ve středu 3. října. «Nejsem a nebudu zástupce jedné národní vlády uvnitř Evropské komise», uvedl Gentiloni. Italský nominant se tak snažil rozptýlit obavy části europoslanců, že by při dodržování fiskální disciplíny mohl nadržovat zemi svého původu. «Návrhu na státní rozpočet z Itálie budu věnovat stejnou pozornost, dialog a vážnost jako návrhům státního rozpočtu ze všech ostatních členských zemí», řekl Gentiloni.

Italský kandidát ale také potvrdil, že je pro částečnou změnu evropských fiskálních pravidel. Příležitostí k tomuto kroku má být již naplánovaná revize smluv two a six pack. Změny fiskálních pravidel mají mířit na posílení investic, jeden z návrhů dokonce mluví o tom, že by některé investice nebyly započítány do maastrichtských kritérií. «Velice často ale obtíže v realizaci investici netkví v evropských pravidlech», upozornil ale Gentiloni na to, že ani větší fiskální uvolněnost nemusí automaticky vést ke kýženým výsledkům.

Italský kandidát nakonec europoslance přesvědčil. Pro Paolo Gentiloni hlasovali členové frakcí lidovců (PPE), sociálních demokratů a progresistů, liberálů (Renew Europe) a zelených. Proti kandidátovi byli zástupci levicové frakce Gue/Ngl a euroskeptických frakcí ECR a Identita a demokracie, kde sedí také europoslanci zvolení za italské hnutí Liga.

Zdroj: www.ansa.it

Zdroj fotografie: Ansa.it

Loading…