Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.01.2019

Italský antimonopolní úřad udělil obří pokutu leasingovým společnostem

Italský antimonopolní úřad udělil významnou pokutu bankám a nejvýznamnějším automobilkám v Itálii. Podle úřadu automobilky a jejich podnikové banky, jež mají na starosti leasingové programy, vytvořily v letech 2003 až 2017 kartel.

Pokuta se nevyhnula prakticky žádné významnější automobilce. Sankci dostaly koncerny PSA, FCA, Ford, General Motor, Renault, Toyota a Volkswagen. Celková výše pokuty činí 678 milionů eur. Pokutě se vyhnuly automobilky Daimler a Mercedes Benz. Ty totiž začaly o kartelových praktikách plně vypovídat před úřadem a spustily tak jeho šetření. Do kartelu byla zapojena i oborová sdružení Assofin a Assilea.

Šetření, které vedlo k udělení pokut, začalo v dubnu roku 2017 po žádosti o prominutí sankcí ze strany automobilek Daimler a Mercedes Benz. Úřad, společně s Finanční policií, během šetření došel k závěru, že banky poskytující leasingové produkty (tzv. captive banks) si mezi sebou vyměňují informace a koordinují své chování při stanovování roční úrokové míry, výše první splátky, nákladů, poplatků a smluvních podmínek. Tím de facto došlo k nivelizaci cen a smluvních podmínek na trhu, a, tudíž, k omezení konkurence.

Zdroj: www.agcm.it

Zdroj fotografie: Agcm

Loading…