Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.11.2021

Italský antimonopolní úřad prověří systém Nutri-score

Italský úřad na ochranu hospodářské soutěže, který má mezi svými úkoly i ochranu spotřebitelů před nekalými obchodními praktikami, zahájil šetření dvou francouzských systému hodnocení nutričních vlastností potravin – Nutri-score a aplikace Yuka.

„Hlavní obava úřadu spočívá v tom, že systém hodnocení na obalu Nutri-score, podobně jako slovní a bodové hodnocení aplikace, jsou bez adekvátních upozornění (spotřebiteli) vnímány jako absolutní hodnocení zdraví určitého produktu,“ uvedl úřadu. Podle úřadu není ani zcela jasné fungování aplikace. Úřad se domnívá, že oba systémy generují soudy o zdravotní prospěšnosti potravin bez dostatečného odůvodnění.

Itálie s francouzským systémem Nutri-score nesouhlasí dlouhodobě. Podle italských potravinářů systém přináší příliš jednoduchou a tudíž zkreslenou informaci spotřebiteli. Semaforový systém Nutriscore podle zemědělců a potravinářů bezdůvodně trestá italské tradiční potraviny. Mezi kritiky systému na unijní úrovni je vedle Itálie také Česká republika.

Zdroj: www.agcm.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…