Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.06.2015

Italsko-české projekty se představí na Expu v Milánu

V pátek 12. června, v rámci Dne prezentace Italsko-české obchodní a průmyslové komory na Expu v Milánu, budou představeny dva výjimečné projekty pro vyšší ekologickou udržitelnost potravinářského odvětví z dílny dvou italsko-českých firem.

Na recyklaci použitého materiálu se zaměří projekt, jež představí Karlovarské minerální vody. Společnost, je leaderem na trhu s balenými vodami, vytvořila společně s ČVUT nový systém znovuvyužití PET láhví. PET láhve jsou tak recyklovány do stavebních prvků, ze kterých lze vytvořit, například, různé prvky veřejného mobiliáře jako jsou lavičky Českého pavilonu. “Stěžejní myšlenkou tohoto projektu je, že PET lahve nejsou odpad ale drahocenný materiál,” vysvětluje Alessandro Pasquale, generální ředitel KMV. “Měli jsme štěstí, že v rámci této univerzity jsme narazili na mladý team plný lidí, kterým se líbí jejich práce. Myslíme si, že kombinace našich myšlenek a nápadů společně s know how této akademické instituce vytvoří pevnou spolupráci, jež přinese významné výsledky.”

Systém recyklace PET láhví ale není jediným projektem ekologické udržitelnosti společnosti KMV. Ta v posledních letech snížila o více než pětinu svůj dopad na životní prostředí skrze zavedení nových technologií, jež umožnily snížit množství použitého PET materiálu a energií. “Co se týče redukce použitého PET materiálu, tak v březnu jsme představili, jako první na českém trhu, novou eko-láhev Mattoni, která je vyrobena z 30% přírodního materiálu, a to z cukrové třtiny,” dodává Alessandro Pasquale. “Zaměřili jsme také na udržitelnou mobilitu. V roce 2012 jsme nechali opravit železniční přípojku do naší stáčírny v Kyselce, a začali jsme používat vlak pro dodávky našim klientům na Moravu. A po dvou letech můžeme říct, že to byl správný krok k ekologické udržitelnosti: v dubnu tohoto roku jsme oslavili vypravení 200. vlaku, a celkově jsme tak nahradili cestu pěti tisíců kamionů.”

Projekt, který představí Orrero, se zaměří na šetrné zacházení s vodou. Orrero je jedinou sýrárnou na světě, jež skrze svůj projekt Water Foodprint dokáže zmapovat hydrickou stopu svého hlavního produktu, tvrdého sýra Gran Moravia. Výpočet má mezinárodní certifikace, a umožňuje spotřebiteli se dozvědět, kolik vody (a jakého druhu) bylo spotřebováno na výrobu sýru. Jedná se o green vody nutné k zavlažování pastvy, o blue vody, jež jsou čerpány z povrhových zdrojů či pramenů nebo o grey vody, které se dostávají do kontaktu se znečisťujícími se faktory.

“Jedná se o revoluční systém, který je jedinečný na světe, jelikož spotřebiteli umožňuje se dozvědět prakticky ihned skrze svůj smartphone údaje o použití vody na výrobu sýru Gran Moravia,uvádí Roberto Brazzale, prezident společnosti Orrero. “A byli bychom rádi, kdyby podobný systém Water Foodprint zavedli i naši konkurenti tak, abychom měli srovnatelné údaje. Ve skutečnosti ale nikdo z našich konkurentů nemá na takové srovnání zájem, protože se pohybují v systému zemědělství, jež je závislé na masivním zavlažování. A navíc by museli přistoupit na srovnání s tvrdými údaji a ne s příběhy, jež často mají jen velice malý reálný podklad.”

Systém Water Footprint je tak plnohodnotnou součástí ekoudržitelného výrobního řetězce sýrárny Orrero. “Je rozšířeným názorem, že ekoudržitelnost je něco exkluzivního, je drahá a stojí více, pro nás je to ale opak,” uvádí Roberto Brazzale. “Pro nás ekologie znamená šetřit zdroje skrze optimální nastavení výrobního procesu. Vytvořili jsme tedy ekoudržitelný výrobní řetězec, který je inovativní a jeho standardy jsou pro naše konkurenty nedosažitelné. Je to řetězec, jehož výrobní postupy jsou dohladatelné, měřitelné a certifikované. A nakonec se tak ekoudržitelná výroba stane méně nákladnou jak pro výrobce tak pro konečného spotřebitele.”

Den prezentace Italsko-české komory v Českém pavilonu bude také příležitostí k představení bohatosti členské základny Komory skrze promítnutí videa realizovaného videomakerem Marcem Chiodim.

 

Zdroj fotografie: Expo 2015

Loading…