Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

03.02.2022

Italské vládní strany nemají jednotný názor na zelenou taxonomii

Italské vládní strany nemají jednotný názor na takzvanou zelenou taxonomii, kterou schválila Evropská komise.

Návrhu Bruselu počítá s tím, že plyn a jádro spadnou do kategorie zdrojů elektrické energie, jež jsou za určitých podmínek nápomocné k přechodu na nízkouhlíkové hospodářství. Tento krok ale odmítá Hnutí pěti hvězd. Podle šéfa hnutí a bývalého premiéra Giuseppa Conteho se jedná o „krok zpět, který přehlíží názor expertů“. Podle Conteho se hnutí postaví proti opatření ve všech instancí, kde je zastoupené. Kritikou nešetří andi středolevicová Demokratická strana. Ta by preferovala, kdyby oba zdroje měly vlastní hybridní kategorii.

Naopak návrh komise dostal pozitivní odezvu od pravicových stran. Podle Ligy nová pravidla umožní „více využívat plyn, aby složenky byly nižší, a odstartovat vývoj čistého a bezpečného jádra“. Také strana Vzhůru Itálie bývalého premiéra Silvia Berlusconiho uvítala zařazení jádra mezi „zelené zdroje“.

Návrh Evropské komise vzbudil odlišné reakce členských zemí. Odmítavý postoj zaujaly například Rakousko či Španělsko, návrh naopak podpořily Francie či Česká republika. Očekává se, že mezi zeměmi se povede jednání o jednotlivých parametrech opatření.

Zdroj: www.agi.it

Zdroj fotografie: Pixabay

 

Loading…