Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

07.07.2022

Italské střední průmyslové firmy dosahují lepších výsledků než evropští konkurenti

Italské střední průmyslové firmy dosahují lepších výsledků než jejich hlavní konkurenti ve Francii a Německu. Ukazuje to studie o středních firmách, kterou představil svaz hospodářských komor UnionCamere.

Střední průmyslové firmy v loňském roce zaznamenaly v roce 2021 růst příjmů o zhruba pětinu a zvýšení exportu o 18 procent. Pozitivní výsledky se očekávají i v letošním roce s růstem příjmů o více než šest procent a navýšením exportu o pět procent. Italské střední firmy dosahují také lepších výsledku než konkurenti ve Francii a Německu. Produktivita firem s 50 až 249 zaměstnanci je o 21 procent vyšší než produktivita stejných firem v obou dalších velkých ekonomikách eurozóny. „Lze je důvodně označit za lokomotivu našeho podnikatelského sektoru,“ uvedl předseda UnionCamere Andrea Prete.

Střední průmyslové firmy jsou v Itálii výsledkem rodinného kapitalismu. V 83 procentech případů firmu řídí člen akcionářské rodiny a jen v 17 procentech případů firmu řídí externí manažer. Přes 60 procent středních firem chce do roku 2024 investovat do technologií a opatření souvisejících s ekologickým přechodem i průmyslem 4.0. Větší vůli k investicím vykazují firmy, které řídí externí manažer.

Zdroj a zdroj fotografie: www.unioncamere.gov.it

Loading…