Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

14.08.2018

Italské střední a velké podniky se vrací na předkrizovou úroveň

Italské střední a velké podniky smazaly ztráty způsobené hospodářskou recesí. Ukazuje to nová studie investiční banky Mediobanca, jež zpracovala údaje dvou tisíc středních a velkých firem.

V loňském roce se příjmy velkých a středních podniků v průmyslu a službách zvýšily o bezmála šest procent. Příjmy se tak fakticky vrátily na úroveň zaznamenanou v roce 2008, před hospodářskou krizí. Ztráty byly umazány především díky exportu: příjmy ze zahraničních trhů ve srovnání s rokem 2008 vzrostly o 25 procent, zatímco prodeje na domácím trhu jsou stále o deset procent nižší. V roce 2017 zaznamenaly lepší výsledky průmyslové firmy, a to prakticky ze všech hlavních odvětví. Příjmy v průmyslu vzrostly o 6,6 procent, ty ve službách o 3,2 procent. Rozdíly mezi velkými a středními firmami jsou naopak minimální.

Růst příjmů šel částečně na úkor zisků. Za poslední desetiletí se hrubý provozní zisk italských středních a velkých firem snížil o 11,6 procent, byť v samotném roce 2017 se zvýšil o 5,5 procent. Lepší výsledky znovu zaznamenává zpracovatelský průmysl, jehož hrubý provozní zisk se zvýšil mezi lety 2008 a 2017 o 26,5 procent. Společně s tím ve zpracovatelském průmyslu vzrostly v roce 2017 také investice, a to o více než 14 procent.

Zdroj: www.mbres.it

Zdroj fotografie:  FCA

Loading…