Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

30.08.2021

Italské malé a střední firmy mají jedny z nejdražších cen energií v Evropě

Italské malé a střední firmy platí jedny z nejvyšších cen energií v Evropské unii. Uvedl to svaz malých firem Confartigianato.

Malé firmy s odběrem do 20 MWh mají o zhruba pětinu vyšší ceny než je průměr Evropské unii. To je nejvyšší údaj v celé EU. Odběratelé do 500 MWh, mezi které spadají i střední firmy a představují 40 procent odběrů mimo domácnosti, platí za elektrickou energii o zhruba devět procent více než je průměr EU. Vyšší údaj vykazuje už jen Německo.

Podle svazu Confartigianato je současná situace výsledkem rozložení regulačních a jiných poplatků. Daně a poplatky jsou až o 36 procent vyšší než ve zbytku Unie. Svaz poukazuje, že malé firmy, na které připadá zhruba čtvrtina odběru, platí třetinu regulačních poplatků. Místo toho velké firmy, jež představují 15 procent odběru, platí zhruba devět procent poplatků. Podle předsedy svazu Marca Granelliho je nutné „přerozdělit rovnějším způsobem zátěž regulačních poplatků mezi firmy různých velikostí“. Podle něj by stát pak měl část poplatků pokrýt z veřejného rozpočtu, aby se snížily ceny energií a zlepšila mezinárodní konkurenceschopnost italských firem.

Zdroj: https://www.confartigianato.it/2021/08/energia-per-mpi-italiane-la-piu-cara-dellue-181-fisco-in-bolletta-pesa-362-in-piu-granelli-giu-oneri-generali-di-sistema/

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…