Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.03.2016

Italské HDP ke konci roku rekordně vzrostlo

Hospodářské oživení pokračovalo v Itálii i na konci roku. Uvádí to nové údaje za čtvrté čtvrtletí vydané Italským statistickým úřadem.

Dle Italského statistického úřadu se italský hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí meziročně zvýšil o 1%. Jedná se o nejsilnější růst od roku 2011. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím pak HDP vzrostl o 0,1%. Růst táhla domácí poptávka, která se ve srovnání se třetím čtvrtletím zvýšila o 0,3%, a také investice (+0,8%). V meziročním srovnání se na růstu nejvíce podílely investice a vnitřní spotřeba. Menší mírou rostl také příspěvek zahraničního obchodu, zatímco negativně se promítl pokles realizovaných zásob.

Pozitivní vývoj zaznamenala také hrubá přidaná hodnota. Ta se meziročně zvýšila v zemědělství o 8,4%. V průmyslu pak rostla o 1% a ve službách o 0,5%. Ve srovnání s předchozím čtvrtletí přidaná hodnota rostla o 0,1% ve službách a v průmyslu, zatímco v zemědělství klesla o 0,1%. Italský statistický úřad také upozorňuje, že hospodářské oživení ztrácelo ke konci roku na dynamičnosti.

Zdroj: http://www.istat.it/it/archivio/181805

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…