Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

14.03.2019

Italská vláda zvažuje zavedení minimální mzdy

Itálie by moha v příštích měsících zavést celostátní minimální hodinovou mzdu. V Poslanecké sněmovně byly představeny dva návrhy zákona, jeden připravený vládním Hnutím 5 hvězd a druhý z pera poslanců opoziční Demokratické strany.

Na schválení minimální mzdy tlačí také vicepremiér Luigi di Maio. „Kdo chce být na straně zaměstnanců, nemůže nesouhlasit s návrhem," uvedl vicepremiér. Podle návrhu jeho spolustraníků by minimální hodinová mzda měla být stanovena na devíti eurech. To by byla jedna z nejvyšších minimálních mezd v Evropě.

Podle údajů Italského statistického úřadu představených během slyšení v senátním výboru pro práci a sociální zabezpečení, zhruba 22 procent italských zaměstnanců pobírá méně než devět eur na hodinu. Tito zaměstnanci by si zavedením minimální mzdy v průměru polepšili o více než tisíc eur ročně. Podle odhadů by zavedení minimální mzdy vedlo k zvýšení objemů mezd o 3,2 miliard eur. Liberálně orientovaní ekonomové ale současně varují, že zavedení minimální mzdy může vést k poklesu oficiální zaměstnanosti.

Ačkoliv v Itálii neexistuje jedna celostátní minimální mzda, oborové kolektivní mzdy často stanovují minimální úroveň platu. Podle návrhu Hnutí pět hvězd by tyto oborové minimální mzdy zůstaly v platnosti, jestliže bz dosahovaly alespoň celostátního minima.

Zdroj: www.ansa.it

Zdroj fotografie: governo.it

Loading…