Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.07.2022

Italská vláda v demisi začne připravovat státní rozpočet na 2023

Kabinet premiéra Maria Draghiho začne připravovat státní rozpočet na příští rok, ačkoliv vládne v demisi. Kvůli volbám v podzimním termínu však zemi hrozí rozpočtové provizorium.

Stávají ministr financí Daniele Franco začne připravovat základní obrysy rozpočtu, a to včetně předpokládaného deficitu. Navrhne je na základě „stávající legislativy“, tudíž bez předpokládaných politických změn. Cílem stávající vlády je stihnout všechny základní termíny. Základní parametry rozpočtu by měly být představeny nejpozději 27. září, dva dny po volbách. Evropská komise by pak měla obdržet zásady rozpočtu do konce října.

Parlamentní volby se v Itálii uskuteční 25. září. Velkou neznámou ale je, kolik času si vyžádá sestavení nové vlády. Pokud by do 31. prosince nebyl schválen rozpočet, tak Itálie bude v rozpočtovém provizoriu. Pokud by se tak stalo, tak by italská veřejná správa mohla hospodařit každý měsíc s jednou dvanáctinou rozpočtu z předchozího roku.

Podle shody politických sil by vláda v demisi měla i nadále pracovat na plnění cílů nutných k čerpání prostředků z evropského plánu obnovy. Před vládou bude také prodloužení některých opatřeních proti zdražování a inflaci, která kabinet schválil na omezenou dobu.

Zdroj: www.ansa.it

Zdroj fotografie: governo.it

Loading…