Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

02.10.2019

Italská vláda schválila programové zásady rozpočtu na rok 2020

Italská vláda schválila na svém zasedání z pondělí 30. září programové zásady pro sestavení rozpočtu na rok 2020 známé pod zkratkou Nadef. Rozpočet by měl být připraven do 20. října.

Programové zásady pro sestavení rozpočtu počítají s lehkým zvýšením růstu italské ekonomiky, a to o 0,6% ročně. «Rozpočet na příští rok bude prorůstový», zaručil ministr financí Roberto Gualtieri, dle kterého opatření rozpočtu přispějí k růstu HDP a zaměstnanosti. Plánovaný deficit by měl dosáhnout 2,2%, což je o 0,8% více, než se zavázala Itálie v předchozích letech. Celkové zadlužení by mělo lehce klesnout z 135,7% HDP na 135,2%t HDP. Primární saldo by mělo skončit s přebytkem v rozsahu 1,1% HDP.

Hlavním politickým cílem státního rozpočtu na příští rok je zastavení předpokládaného růstu sazeb daně z přidané hodnoty. Takzvaná sterilizace růstu sazeb si vyžádala rozpočtové krytí v rozsahu 23 miliard eur, které bylo dosaženo především díky zvýšenému deficitu. «Již od letošního roku plánujeme skrze státní rozpočet podpořit modernizaci země, digitalizaci infrastruktur, odlehčení byrokratické zátěže, obrat k zelené ekonomice zvaný Green New Deal», uvedl na tiskové konferenci hlavní priority premiér Giuseppe Conte. Nový rozpočet má také otevřít cestu k postupnému snížení zdanění příjmů fyzických osob a k větší důslednosti při výběru daní. Konkrétnější obrysy těchto smělých plánů však budou jasnější až při představení státního rozpočtu na příští rok.

Zdroj: www.governo.it

Zdroj fotografie: governo.it

Loading…