Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

26.07.2022

Italská vláda prověřila na 500 transakcí s klíčovými podniky

Italská vláda vloni prověřila na 500 transakcí s klíčovými podniky, jejichž část či celý kapitál chtěly odkoupit subjekty ze států, jež nejsou členy Evropské unie. Napsal to deník La Repubblica s odkazem na parlamentní zprávu.

Italské i evropské zákony umožňují vládám prověřit a zablokovat transakce se subjekty z nečlenských zemí, jež se týkají kapitálu podniků klíčových pro národní bezpečnost či ekonomický rozvoj. Vloni italská vláda posuzovala 496 transakcí tohoto druhu, skoro o polovinu více než v roce 2021. V drtivé většině případů se jednalo o firmy aktivní v energetice, dopravě a telekomunikací. Přes 50 transakcí se týkalo podniků v obranném průmyslu a dvacet firem v silně technologických odvětvích.

V loňském roce vláda zablokovala jen dva obchody. Kabinet premiéra Maria Draghiho znemožnil akvizice ze strany čínských zájemců firem Applied Materials, která je aktivní v oblasti obnovitelných zdrojů, a Verisem, která se zabývá výrobou semen pro zemědělské účely. U dalších 24 transakcí pak vláda uložila některé dodatečné podmínky. Letos Řím zakázal převzetí firmy Faber Industrie, která se specializuje na technologie pro vodík, ze strany ruské skupiny Rosatom. Vláda také znemožnila transfer technologií z robotické společnosti Robox, čímž zmařila akvizici kapitálu společnosti ze strany čínské společnosti.

Vládní zásahy do transakcí jsou relativně vzácné, firmy si ale stěžují, že dodatečné podmínky jim stěžují plány rozvoje. Například společnost Faber Industrie se domnívá, že skrze kapitálové spojení s ruskou Rosatom mohla dosáhnout na „rozsáhlé kapitály a významnou technologickou investici“. „Nesdílíme toto rozhodnutí, odvolali jsme se k správnímu soudu,“ uvedl zakladatel společnosti Robox Roberto Montorsi.

Zdroj: www.repubblica.it

Zdroj fotografie: Wikimedia

Loading…