Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

05.03.2020

Italská vláda podepsala dohodu se skupinou ArcelorMittal

Italská vláda a skupina ArcelorMittal podepsali ve středu 4. března novou dohodu o pronájmu hutních závodů Ilva v Tarantu. Díky dosažené dohodě obě strany stáhnou žaloby, kterými se zabýval soud v Milánu.

Nová dohoda o pronájmu hutních závodů počítá s novým plánem průmyslového rozvoje závodu, který má být představen do konce listopadu letošního roku. Hlavní cíle plánu, jež jsou stanovené nově podepsanou dohodou, jsou postupné snižování spotřeby uhlí ve výrobě, a zavádění nových technologií, jež jsou šetrnější k životnímu prostředí. ArcelorMittal se také zavázal k odkoupení závodu do 31. května 2022. Pokud se však nestihne vypracovat průmyslový plán do konce listopadu, ArcelorMittal bude moci vypovědět dohodu po uhrazení poplatku ve výši půl miliardy eur. Na druhé straně dohoda počítá se vstupem státní i soukromých investorů do italské dceřiné společnosti indické skupiny, která by měla odkoupit hutní závod po přechodném období. Jako váhu bude mít stát ve společnosti ale není zatím jasné. Obě strany se však dohodly, že si rozdělí na půl náklady na nezbytnou modernizaci tavící pece 2. Ta patří k nejvíce zastaralým provozům v Ilvě. Na konci modernizace by závod měl vyrábět na osm milionů tun ocele ročně.

Dohoda také stanovuje, že do konce roku 2025 by mělo v hutním závodě pracovat 10.700 osob. Konkrétní plánované stavy personálu v příštích pěti letech mají být určeny do konce května po jednání s odbory. Ty kritizují italskou vládu, že nebyly přizvány k vyjednávání s indickou skupinou. "Co se týče výhledů a formulace průmyslové plánu, díky dohodě bude pokračovat patová situace do konce roku 2020. A to vše přichází po dvou letech nejistoty," stěžují si odbory.

Zdroj: www.repubblica.it

Zdroj fotografie: Ilva

Loading…