Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

28.06.2017

Italská vláda finišuje odprodej dvou regionálních bank

Italská vláda finišuje prodej dvou významných regionální bank v Benátsku, jež se dostaly do vážných finančních problémů. Jedná se o ústavy Veneto Banca a Banca Popolare di Vicenza.

Oba ústavy má převzít za jedno symbolické euro největší italská skupina Intesa Sanpaolo. Ta je dostane očištěné od úvěrů v selhání. Intesa Sanpaolo navíc chystá také významnou redukci personálu a poboček obou bank, která má stát italské veřejné finance až 1,2 miliard eur. Podle premiéra Paola Gentiloniho se ale odprodejem odvrátil scénář, že by oba bankovní ústavy „chaoticky zbankrotovaly“.

Největší finanční náklady záchrany dvou benátských bank ponese stát. Ten bude muset vložit až pět miliard eur do konsolidace úvěrů v selhání. Ministerstvo financí a Italská centrální banka ale věří, že se část nákladů podaří získat zpět odprodejem úvěrů a dalších aktiv. To je mimo jiné podmínkou, aby Evropská Unie nevyhodnotila zásah jako státní pomoc. „Není korektní říct, že stát na této operaci prodělá,“ uvedl zástupce generálního ředitele Italské centrální banky Fabio Panetta. „Ba naopak možná na tom nakonec vydělá. A pokud by stát prodělal, tak ztráta bude omezená a únosná,“ dodal Panetta.

Zdroj: www.ansa.it

Zdroj: Governo.it

Loading…