Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.08.2021

Italská vláda chystá přísnější pravidla pro firmy, které přesunou výrobu do zahraničí

Italská vláda chystá přísnější pravidla pro firmy, které se chystají přesunout svou výrobu z Itálie do zahraniční. Uvádí to deník La Repubblica.

Italská ministerstva práce a hospodářského rozvoje se otevřeně inspirovala francouzským zákonem Florange schváleným před několika lety. Záměr odejít do zahraničí bude muset firma ohlásit úřadům s alespoň šestiměsíčním předstihem. Společnost bude mít povinnost aktivně hledat za sebe náhradu. Za tímto účelem bude ze strany úřadů jmenován poradce, který bude firmám v této snaze pomáhat.

Největší omezení se však budou týkat firem, které v minulosti přijaly nějakou formu dotací či veřejné podpory. V případě odchodu do zahraničí, budou úřady žádat o vrácení dotace navýšené o úroky. Není ani jasné, jak dlouhé bude období, které budou úřady hodnotit. Úřady budou mít také právo udělit firmě poplatek ve výši až dvou procent jejího obratu. Je však otázkou, jak by takové opatření vyhodnotila Evropská komise.

V Itálii si získávají velkou mediální pozornost případy firem, jež se rozhodly přesunout výrobu do zemí ve střední a východní Evropě, například Slovenska či Polska. Část veřejnosti a politiků se domnívá, že tyto země se dopouští neférové soutěže díky podpoře, kterou čerpají z evropských fondů, a nízkému zdanění firemních zisků.

Zdroj: www.repubblica.it

Zdroj fotografie: Ministero Lavoro

Loading…