Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.12.2018

Italská polostátní banka CDP chce zmobilizovat až 200 mld. eur investic

Italská polostátní banka Cassa depositi e prestiti (CDP) chce v příštích třech letech zmobilizovat až 203 miliard eur investic. Uvádí to nově představený plán rozvoje na léta 2019 ař 2021.

V případě, že by byl plán dodržen, tak hodmota zmobilizovaných prostředků by se ve srovnání s obdobím 2016 až 2018, zvýšila o více než třicet procent. Hodnota prostředků, jež má být investována přímo z prostředků banky, má stoupnout na 110 miliard eur, zatímco zbytek má být dodán třetím subjekty, například komerčními bankami.

Cassa Depositi e Prestiti se chce v přístích letech ještě více zaměřit na strategické financování italských firem. Vedle velkých firem by nově na polostátní úvěry měly dosáhnout i malé a střední podniky a start-upy. Banka chce z vlastních prostředků, které tvoří garantované termínové vklady malých střadatelů u poštovní spořitelny, poskytnout firmám úvěry v hodnotě 83 miliard eur. Na silném ústupu je místo toho tradiční financování místní samosprávy a infrastruktur, pro které byla banka původně zřízena. Pro tuto kapitolu je vyhrazeno pouze 25 miliard eur. Další tři miliardy mají jít na rozvoj mezinárodní spolupráce.

CDP navíc disponuje silným portfoliem kapitálových účastí ve významných italských firmách. Kapitálovéí aktivity CDP v posledních letech rostly, a to také v souvislosti s hospodářskou politikou jednotlivých italských bank. Podle kritiků, si vlády z CDP postupně vytvořili cash machine, kterou financují své strategické aktivity, a to jak skrze akvizici kapitálových podílů, tak výhodnému úvěrování. Jen v poslední době se počítá s účastí CDP na financování obnovy letecké společnosti Alitalia či na rozvoji sítě optických vláken na italském územím.

Zdroj: www.cdp.it

Zdroj fotografie: Cassa depositi e prestiti

Loading…