Ve čtvrtek 20. května proběhla na platformě Zoom a facebookové stránce Jíme italsky digitální show o italské kuchyni a středomořské dietě Jíme italsky!, jež byla uspořádána díky iniciativě Italského velvyslanectví v Praze a Italsko-české obchodní a průmyslové komory a které se zúčastnilo 263 příznivců italské gastronomie.
Digitální událost byla zahájena pozdravem předsedy komory Gianfranca Pinciroliho, který zdůraznil význam potravinářského odvětví v italské ekonomice. „Italské zemědělství je první v Evropě v tvorbě přidané hodnoty a třetí v hrubém objemu výroby,“ uvedl Pinciroli, který také připomněl, že Itálie je největším vývozcem vína do České republiky.
Italský velvyslanec Francesco Saverio Nisio se věnoval jedné z nejvýznamnějších aktualit pro italské potravinářství – nutričnímu hodnocení na obalech potravin. Itálie dlouhodobě odmítá francouzský systém Nutri-score. „Toto hodnocení výrazně znevýhodňuje tradiční a zdravé potraviny, jako jsou olivový olej, med nebo sýry,“ řekl velvyslanec. Itálie proto prosazuje na evropské úrovní svůj vlastní „baterkový systém“.
Náměstek českého ministra zemědělství pro zahraniční vztahy Jiří Šír uvedl, že věří, že společným úsilím Itálie, České republiky a dalších zemí se na evropské úrovni podaří zvrátit příliš zjednodušující hodnocení potravin. „„Italská kuchyně se dá označit za jednu z nejzdravějších ale také atraktivnějších na světě,“ dodal Šíř.
V debatě moderované známým českým gastronomickým publicistou Pavlem Maurerem představili výhody ale také kulturní okolnosti středomořské stravy novinář Mauro Ruggiero a Maria Triassi, jež je děkankou Školy lékařství a chirurgie na neapolské univerzitě Federico II. Šéfkuchař a provozovatel italských restaurací v Praze Matteo De Carli ilustroval mnohá regionální specifika italské kuchyně. Blogerka Marta Kučíková, jež je známá svými příspěvky o životě v Itálii, popsala svá první setkání s italskou kuchyní.
Na některé praktičtější aspekty se zaměřily příspěvky o víně dovozce Jiřího Markuzziho, úvod o extra panenském olivovém oleji od dovozce italských specialit Flemminga Laugesena a příspěvek o cukrářství od Roberty Marangon, jež je majitelkou cukrárny Dolcemente v Praze. Akci ukončilo kuchařské představení šéfkuchaře Lucia Pompiliho, jehož restaurace dostaly michelinské hvězdy.
Za podporu děkujeme partnerům: NH Collection Palazzo Venezia, Istituto Italiano di Cultura Praga, Lavazza, Ferrero Česká, la Collezione.
Videozáznam je tady: https://www.youtube.com/watch?v=o-f6U3P17fI&t=32s
Zdroj: Camic
Zdroj fotografie: Camic