Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

27.07.2023

Italská ekonomika podle MMF vykázala odolnost, čeká jí růst

Italská ekonomika v uplynulém období vykázala odolnost. V příštích dvou letech ji pak čeká růst. Uvádí to nová zpráva Mezinárodního měnového fondu.

Italská ekonomika se podle MMF dobře vyrovnala s dopady ruské invaze na Ukrajině a v roce 2022 vykázala růst o 3,7%. V následujících dvou letech by ale růst měl zpomalit. Měnový fond očekává, že italské hospodářství vzroste letos o 1,1% a o 0,9% v roce 2024. Zlepšit by se měla situace s inflací, která by v příštím roce klesnout na 2,5%.

Hospodářský růst by se mohl zlepšit, pokud by se podařilo zrychlit čerpání prostředků z plánu obnovy a posílit tak investice. MMF také vidí celou řadu rizik. Výkon hospodářství by mohl zpomalit v případě opětovného růstu cen energií či oslabení zahraniční poptávky. Podle fondu by se vláda měla také snažit výrazně zlepšit své hospodaření.

Zdroj a zdroj fotografie: https://www.imf.org/en/Publications/CR/Issues/2023/07/25/Italy-2023-Article-IV-Consultation-Press-Release-Staff-Report-and-Statement-by-the-536910 Zdroj fotografie:

Loading…