Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.01.2018

Itálie zůstává mezi největšími čistými plátci do rozpočtu EU

Itálie zůstává mezi největšími čistými plátci do rozpočtu Evropské Unie. Uvádí to zpráva italského Účetního dvora o finančních vztazích s Evropskou Unií v roce 2016.

V předloňském roce Itálie poslala do unijního rozpočtu 15,7 miliard eur, což je zhruba dvanáct procent všech příjmů Evropské Unie od členských států. Z unijní pokladny pak Itálie vyčerpala zhruba 11,3 miliard eur. Díky schodku 4,4 miliard eur tak Itálie patří do skupiny největších čistých plátců do rozpočtu EU. Jedná se o setrvalý trend: v letech 2010 až 2016 schodek činil 37,7 miliard eur, což je čtvrtý nejvyšší čistý příspěvek hned po Německu, Francii a Velké Británii. „Samotná finanční salda, jež jsou pro Itálii dlouhodobě negativní, však nemohou kompletně shrnout analýzu nákladů a zisků členství v Evropské Unii“, upozorňuje Účetní dvůr.

Itálii se podařilo v předchozím programovém období vyčerpat prakticky celou alokaci, která činila bezmála 28 miliard eur. Čerpání však kvůli zpoždění na začátku programového období bylo v konečné fázi dost překotné. Jak upozornil Účetní dvůr, čerpání za každou cenu šlo často na úkor plánování a kvality financovaných projektů. Největší zpoždění nabraly velké projekty v hodnotě pěti a více milionů eur, a to například v oblasti budování nových infrastruktur. V programovém období 2014 až 2020 je vyčleněno pro Itálii přes 44 miliard eur (včetně příspěvků na Společnou zemědělskou politiku), což je po Polsku druhá nejvyšší částka v celé UE.

Zdroj: www.corteconti.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…