Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

13.04.2018

Itálie se nezúčastní eventuálního útoku proti Sýrii

Itálie se nezúčastní eventuálního útoku proti Sýrii, který chystají Spojené státy spolu s dalšími spojenci z NATO. Uvedl to italský premiér Paolo Gentiloni po schůzce s ministry zahraničí a obrany.

„Stabilní a trvalé řešení situace v Sýrii může vzniknout jen úsilím pro mír a otevřením prostoru pro jednání na půdě OSN,“ řekl italský premiér. Italská vláda odsoudila útoky na civilisty, její ozbrojené síly se však vojenské kampaně nezúčastní. Itálie při tom není jedinou evropskou zemí, jež se proti vojenské intervenci postavila. V podobném duchu se vyjádřila také německá kancléřka Angela Merkelová. Naopak francouzský prezident E. Macron a britská premiérka T. Mayová se vyslovili pro intervenci.

Pozici dosluhujícího italského kabinetu sdílí obě největší politické síly v obnoveném italském parlamentu. „Jsme proti jednostranným útokům,“ uvedl generální tajemník Ligy a vedoucí činitel středopravicového bloku Matteo Salvini. „Sdílíme a podporujeme rozhodnutí italské vlády,“ dodal lídr Hnutí 5 hvězd Luigi di Maio. Obě politická hnutí, jež pravděpodobně složí budoucí vládní koalici, navíc zdůrazňují potřebu zlepšení vztahů s Ruskem, a to například skrze zrušení ekonomických sankcí.

Zdroj:  http://www.adnkronos.com

Zdroj fotografie: governo.it

 

Loading…