Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

05.06.2019

Itálie se nechystá zavést svou souběžnou měnu

Itálie nezavede systém plateb dodavatelům veřejné správy skrze dluhopisy nízké nominální hodnoty. Informuje o tom italské Ministerstvo Financí.

Před několika dny vzbudilo jistý poprask usnesení schválené jednomyslně Poslaneckou sněmovnou, které vyzvalo vládu, aby zavedla platby dodavatelům za použití dluhopisů a pokladních poukázek nízké nominální hodnoty. Důvodem k tomuto kroku mělo být zkrácení dob úhrad. Zpráva vzbudila rozruch, protože zavedení takového systému plateb by se výrazně podobalo konceptu souběžné měny, který prosazují ekonomové kritičtí vůči členství Itálie v eurozóně. Ti navrhují, aby vedle eura měla Itálie i svou vlastní vnitřní měnu, která by měla podobu buď poukázek na daňové slevy nebo zmíněných dluhopisů nízké hodnoty.

Jak však informovalo Ministerstvo financí, zavedení takového systému není v plánu. „Doba úhrady ze strany veřejné správy se neustále zlepšuje,“ uvádí Ministerstvo, dle kterého bylo v loňském roce proplaceno 20 milionů faktur den před splatností. „Obavy a kritika se tak jeví jako neopodstatněné,“ dodalo Ministerstvo s tím, že zavedení alternativního systému plateb není nutné.

Zdroj: www.mef.gov.it

Zdroj fotografie: mef.gov.it

Loading…