Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

03.01.2018

Itálie půjde k parlamentním volbám na začátku března

Itálie míří k parlamentním volbám. Ve čtvrtek 28. prosince italský prezident republiky, Sergio Mattarella, rozpustil parlament.

Nový parlament si Italové zvolí v neděli 4. března. Italští voliči budou volit jak poslance tak senátory. V březnových volbách bude poprvé použit nový volební systém, který určuje 35 procent mandátů v jednomandátových obvodech, kde bude platit pravidlo „vítěz bere vše“, zatímco zbytek mandátů bude rozdělen ve větších obvodech, kde bude platit zásada poměrného zastoupení. Nový volební systém se tak lehce podobá tomu německému.

Největší šanci na úspěch mají zatím opoziční strany. Průzkumy veřejného mínění přisuzují nejvyšší preference pravicovému bloku, který vede bývalý premiér Silvio Berlusconi a lídr Lega Nord Matteo Salvini. Tento blok by navíc mohl zvítězit v drtivé většině jednomandátových obvodů na severu země. Následuje Hnutí Pět Hvězd, které by v celkovém počtu hlasů mohlo pravici přeskočit. Očekává se ale, že v jednomandátových obvodech bude výsledek hnutí spíše slabší. Až  na třetím místě se zatím nachází vládnoucí Demokratická strana, kterou do voleb povede bývalý premiér Matteo Renzi. Vzhledem k rozdělení politické scény do tří hlavních bloků (a několika menších stran) se ale očekává, že žádná z hlavních politických sil nebude mít sama většinu v obou komorách parlamentu.

Nejednoznačné rozdělení sil v Poslanecké sněmovně a Senátu poznamenalo i končící volební období. Demokratická strana, která před pěti lety ve volbách zvítězila, neměla totiž v Senátu většinu. Po neproduktivních jednáních tak vznikla široká koalice, jež podpořila vládu premiéra Enrica Letty. Toho v čele exekutivy nahradil v únoru roku 2014 Matteo Renzi, jež se střídavě opíral o podporu menších středových stran a Silvia Berlusconiho. Renzi podal v prosinci roku 2016 demisi, poté co voliči odmítli v referendu jeho návrh reformy ústavy. Novým premiérem se stal tehdejší ministr zahraničí Paolo Gentiloni.

Na začátku volebního období, v listopadu 2013, přišel o svůj senátorský mandát také bývalý premiér Silvio Berlusconi, který byl odsouzen za korupci. Kvůli tomu ztratil Berlusconi, podle jeho advokátů retroaktivně, právo kandidovat a tudíž i být zvolen do zákonodárných sborů. Kvůli trestu nebude moci Berlusconi kandidovat ani v letošních volbách.

Zdroj: http://www.quirinale.it

Zdroj fotografie: Quirinale.it

Loading…