Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.04.2018

Itálie protestuje proti kontingentaci průjezdů kamionů přes Brennerský průsmyk

Itálie a Rakousko se znovu přou o Brennerský průsmyk. Důvodem sváru je tentokrát zavedení omezení průjezdu těžkých nákladních vozů z rakouské strany.

Rakousko se rozhodlo zavést maximální počet průjezdů za hodinu ve zkušebním provozu. Kontingentace bude uplatňována, na rakouské straně průsmyku směrem do Itálie, ve vybraných dnech od dubna do začátku července. Největší počet dnů s omezením průjezdu připadá na měsíc květen, kdy je naplánováno deset dnů v režimu kontingentace. V červnu zatím nebyl stanoven žádný den s limitem. Podle rakouské strany je zavedení kontingentace průjezdů nezbytné pro regulaci kamionové dopravy přes Brennerský průsmyk. Podle posledních údajů projede přes průsmyk každoročně na dva miliony kamionů, a počet se v posledních letech zvyšuje. Situaci má v budoucnosti vylepšit stavba nového železničního tunelu, díky kterému by se výrazná část kamionové dopravy mohla přesunout na koleje.

Proti zavedení limitu protestují italští a němečtí autodopravci, kteří patří k nejčastějším uživatelům této klíčové infrastruktury. „Obdobná opatření musí být konzultována s vládami dotčených zemích a Evropskou komisí“, uvedlo italské Ministerstvo dopravy a infrastruktur ve svém komuniké. Zavedení limitů rakouská strana nadhodila na posledních schůzkách Brennerské skupiny, jež pravidelně jedná v německém Mnichově o budoucnosti této stěžejní evropské infrastruktury. Ve skupině zasedají zástupci Itálie, Rakouska, Německa a Evropské komise. Proti rakouské iniciativě se vyslovila v polovině dubna také evropská komisařka pro dopravu Violeta Bulc, dle které opatření může způsobit jen další ekonomické a ekologické škody skrze zahlcení objízdných cest.

Aktuální spory o kontingentaci průjezdů nejsou ojedinělé. V posledních letech se zvyšovalo napětí ohledně průjezdnosti a propustnosti italsko-rakouské hranice v souvislosti s uprchlickou krizí. Rakouská vláda několikrát pohrozila, že pošle k Brennerskému průsmyku své vojenské jednotky a zavede tvrdý režim hraničních kontrol, pokud Itálie nezastaví, či alespoň výrazně neomezí, proudění uprchlíků přes hranici.

Zdroj: http://www.mit.gov.it

Zdroj fotografie: wikimedia

Loading…