Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.09.2017

Itálie podporuje myšlenku evropského ministra financí

Itálie podporuje návrh předsedy Evropské komise, Jean-Clauda Junckera, vytvořit post ministra financí Evropské Unie. Předseda Evropské komise se tak vyjádřil během svého zářijového projevu v Evropské parlamentu.

Italskou pozici tlumočil na zasedání Euroskupiny, které probíhá v pátek 15. září v Talinu, italský ministr financí Pier Carlo Padoan. „Projev Jean-Clauda Junckera obsahuje mnohé návrhy, které Itálie vznesla již v minulosti. Proto ho podporujeme“, řekl italský ministr financí. Nad nutností stanovit evropského ministra financí se shoduje drtivá většina členů eurozóny. Rozdíly však panují ohledně kompetencí, kterými by měl být vybaven tento nový post. Část eurozóny, a to včetně Itálie, vidí evropského ministra financí jako krok k společnému rozpočtu eurozóny, pro jiné členy by společný ministr financí měl především dohlížet na fiskální disciplínu jednotlivých členských zemí.

V estonském hlavním městě se však nejedná jen o tomto návrhu. Před zasedání euroskupiny podepsali ministři financí Itálie, Německa, Francie a Španělska dokument, ve kterém vyzývají k efektivnímu zdanění internetových firem a platforem. „Žádáme Evropskou komisi, aby předložila návrhy slučitelné s evropský právem na ustanovení takzvané spravedlivé daně z obratu, který vytváří digitální firmy v Evropě“, píší ve svém dopise ministři financí čtyř největších ekonomik eurozóny. Otázce se v Talinu bude zabývat speciální pracovní sekce Eurosupiny.

Zdroj: www.ansa.it

Zdroj fotografi: governo.it

Loading…