Váha potravin s certifikovaným původem (DOP, IGP a STG) se zvyšuje. Uvádí to Italský statistický úřad.
Seznam potravin s chráněným původem dosáhl na konci října 299 položek. Nejčastěji se jedná o ovoce, zeleninu a obilniny (111 výrobků) a pak o sýry (53 výrobků), olivové oleje (46 výrobků) a uzeniny či jiné proskuty z masa (41). Za posledních deset let se počet potravin s chráněným původem výrazně zvýšil v roce 2007 jich bylo sotva 166. Největší počty těchto specialit se nachází na severu země, a sice v regionech Emilia-Romagna (45 výrobků), Benátsko (38) a Lombardie (35). Nejbohatším jižním regionem je pak Sicílie s třiceti chráněnými produkty.
Do výroby potravin s chráněným původem bylo zapojeno na konci roku 2017 zhruba 80 tisíc zemědělských podniků a výrobců, téměř dvě procenta více než v roce 2016. Fluktuace ale nejsou jednoznačná: například počet výrobců sýrů, uzenin či ryb a rybných výrobků klesá. Na druhé straně v některých kategoriích je patrný výrazný rozvoj. To se týká například výrobců olivového oleje, jejichž počet se zvýšil o více než čtyři procenta. Ještě o daleko více se zvýšila plocha olivových hájů, a to o 14,4 procent na 150,7 tisíc hektarů.
Zdroj: www.istat.it
Zdroj fotografie: Consorzio Parmigiano Reggiano