Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

26.09.2019

Itálie je letos největším producentem vína

Itálie by si měla i letos uchovat pozici největšího výrobce vína na světě. Ukazují to první prognózy týkající se letošní sklizně hroznů.

Letošní výroba vína v Itálii se odhaduje na zhruba 46 milionů hektolitrů. To je o 16% méně než v rekordním roce 2018, kdy bylo vyrobeno na 55 milionů hektolitrů vína. I přes výrazný pokles by ale Itálie měla zůstat prvním výrobcem vína na světě. Pokles výroby totiž hlásí i hlavní konkurenční země: ve Francii se má produkce zastavit na 43 milionech hektolitrů a ve Španělsku na zhruba 40 milionech hektolitrů. «Se sklizní roku 2019 se vracíme k průměrné produkci, kterou známe z posledních let», uvádí předseda Svazu italských vín, Ernesto Abbona, a dodává: «Zůstáváme první výrobcem vín, ale nacházíme se v obtížné geopolitický konstelaci, kdy přichází znepokojivé signály z některých významných trhů».

I přes tyto varovné signály se ale italským vínům na zahraničních trzích daří. V prvním pololetí letošního roku se export italského vína výrazně zvýšil, a to o 9% v objemu a o 3% co do hodnoty. Pokud by podobná tendence pokračovala po celý rok, tak by export vína mohl dosáhnout hodnoty 6,5 miliard eur a objemu 22 milionů hektolitrů.

Zdroj: news.unioneitalianavini.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…