Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

21.01.2019

Itálie chce zavést povinnou značku původu i u zpracovaných surovin

Itálie chce rozšířit povinnou značku původu na všechny zpracované suroviny. Nové opatření, které zvýší administrativní zátěž, je paradoxně obsažen v legislativní výnosu pro zjednodušení norem (tzv. DL Semplificazioni).

Zařazení opatření povinného označení původu pro všechny suroviny oznámil svaz zemědělců Coldiretti. Opatření se bude týkat především zpracovaných surovin, u kterých není vždy jasné, zda se označení původu vztahuje jen k místu, kde došlo ke zpracování, nebo také k surovině. „Italští spotřebitelé tak konečně budou znát, odkud pochází ovoce v marmeládách, šťávách a jiných konzervách nebo třeba maso, ze kterých jsou vyrobeny uzeniny,“ slaví Coldiretti, podle které opatření povede k posílení tzv. Made in Italy. Podle zemědělců suroviny s neuvedeným původem tvoří dnes zhruba čtvrtinu potravinářského sortimentu. Dosud se tato povinnost vztahuje jen na některé druhy potravin: u těstovin je od loňského roku povinné označit původ zpracované pšenice a u rajčatových produktů původ rajčat.

Povinné označování původu surovin před zpracování naopak kritizuje potravinářský průmyslu. Ten poukazuje na to, že Itálie je závislá na importu, protože tamní zemědělství není schopno vyrobit dostatečné množství surovin. Tímto druhem kampaní navíc u spotřebitelů vzniká falešný dojem, že od původu se odvíjí kvalita potravina, a vzniká tak ochranářské prostředí, argumentuje průmysl. Že spojení původu a kvalitu je jen domnělé ukazuji i různé aféry a skandály. Ty poslední se týkají šunek Prosciutto crudo San Daniele a Prosciutto crudo di Parma, jež byly vyrobeny za použití kýt nevhodných plemen prasat (chovaných v Itálii). Kvůli tomu přišlo o známku původu téměř 1,3 milionů kýt.

Zdroj: www.coldiretti.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…