Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.12.2020

Itálie chce utratit prostředky z fondu obnovy za digitalizaci a ekologická opatření

Italská vláda se rozhodla, že většinu prostředků z Evropského fondu obnovy utratí za digitalizaci a ekologická opatření.

Itálie by měla být největším příjemcem z fondu, který byl vytvořen v důsledku epidemie koronaviru. Ze společného evropského fondu by země měla obdržet až 196 miliard eur. V plánu reforem, který musí být předložen a schválen v Bruselu, aby mohlo začít čerpání prostředků, vláda uvedla své priority. Až 74,3 miliardy eur chce italská vláda utratit za ekologická opatření a podpoře přechodu na zelené zdroje. Dalších 48,7 miliard eur má jít na podporu digitalizace a inovací. Bezmála 28 miliard eur chce vláda vynaložit na budování nových dopravních infrastruktur a posílení udržitelné dopravy. Zhruba dvacet miliard eur dostane kapitola školství a vzdělání a devět miliard eur zdravotnictví.

Vláda ale nevylučuje, že může dojít k přesunu prostředků mezi jednotlivými kapitolami podle stavu jejich čerpání. Premiér Giuseppe Conte chce vytvořit samostatný orgán, který by měl čerpání prostředků z fondu obnovy řídit. To se ale nelíbí jedné z koaličních stran, Živé Itálii bývalého premiéra Mattea Renziho, který žádá, aby čerpání prostředků řídily, jako dosud, ministerstva a jednotlivé regiony.

 

Zdroj: ansa.it

Zdroj fotografie: governo.it

Loading…