Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

02.09.2020

Itálie by mohla čerpat první prostředky z Evropského fondu obnovy v polovině příštího roku

Čerpání prostředků z evropského fondu obnovy zřejmě nezačne dříve než v polovině příštího roku. Uvedl to evropský komisař pro hospodářství Paolo Gentiloni při slyšení v italském parlamentu.

Konkrétní datum začátku čerpání prostředků bude záležet na rychlosti schválení Národních plánů reforem členských zemí. Ty mají předložit definitivní znění plánů do dubna, Evropská komise má pak osm týdnů na jejich analýzu a Rada EU pak další měsíc na jejich definitivní schválení. V první fázi bude uvolněno na deset procent celkové alokace fondu, dodal eurokomisař Gentiloni. „Prostředky budou vypláceny po pololetí, dvakrát do roka,“ uvedl před italskými zákonodárci. Itálie má být zdaleka největším příjemcem prostředků z plánu díky 81 miliardám eur nevratných dotací a 127 miliardám eur zvýhodněných půjček.

Eurokomisař Gentiloni také doporučil italské vládě, aby čerpala prostředky z Evropského stabilizačního mechanismu. Gentiloni zdůraznil, že díky nedávným úpravám lze čerpat prostředky z ESM na zdravotnické výdaje bez makroekonomických podmínek.  Proti využití prostředků z ESM ale panuje mezi italskými politiky poměrně silný odpor a obavy, že by aktivace mechanismu mohla vyslat nepříznivý signál finančním trhům. Itálie se naopak chystá čerpat prostředky v podobě zvýhodněných půjček z nového programu Sure, který financuje opatření na trhu práce zavedená v průběhu epidemie Covid-19.

Zdroj: https://www.ilsole24ore.com/

Zdroj fotografie: Evropská komise

Loading…