Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.12.2016

Inflace rapidně zvýšila v listopadu své tempo růstu

Míra inflace zaznamenala v listopadu výrazné zrychlení tempa růstu. Ukazují to údaje zveřejněné Českým statistickým úřadem.

Míra inflace meziročně vzrostla o 1,5 procent, což je o sedm desetin procent více než v říjnu. Jedná se o nejvyšší hodnotu za poslední tři roky. Nejvýrazněji rostly ceny potravin a alkoholických nápojů, stravovacích služeb a bydlení. Dle některých analytiků mohla dát impulz k růstu cen i připravovaná Elektronická evidence tržeb. „Zatímco v listopadu byl dopad plánovaného najetí EET do inflace ještě relativně zanedbatelný, v prosinci už tomu může být jinak,” uvádí ekonomický analytik UniCredit Bank Czech Republic & SlovakiaPatrik Ružomberský.

Zvýšení růstu míry inflace je dobrou zprávou pro Českou národní banku, protože inflace se začíná přibližovat jejímu inflačnímu dvouprocentnímu cíli. Dosažení tohoto cíle je podmíněn i konec intervence ČNB na kurzu koruny. Toho cíle by mohlo být dosaženo již v prvních měsících příštího roku. „Na domácí scéně by tedy nic nemělo bránit opuštění kurzového závazku v nejbližším možném termínu,” komentuje vývoj hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. Česká národní banka ale slíbila, že neukončí intervenci prudce či předčasně vůči ohlášenému termínu v polovině příštího roku. Bankovní rada by v případě silnějšího růstu inflace spíše sáhla po zvýšení základních sazeb.

 

Zdroj:https: czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…