Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

03.07.2018

Hospodaření italské státní správy se lehce zlepšilo

Hospodaření italské státní správy vykázalo v prvním čtvrtletí letošního roku lehké zlepšení. Ukazují to čtvrtletní sektorové účty, které sestavuje Italský statistický úřad.

Podle těchto údajůitalská státní správa hospodařila v prvním čtvrtletí se schodkem odpovídajícím 3,5 procent hrubého domácího produktu. To je o 0,5 procent HDP méně než v prvním čtvrtletí loňského roku. „Tento pokles odpovídá tomu, že příjmy (+1,3 procent) rostly výrazně rychleji než výdaje (+0,2 procent),“ upozorňuje Italský statistický úřad. Celkově příjmy činily 42,1 procent HDP a výdaje 45,6 procent HDP. Na straně výdajů nejvíce klesaly státní investice, a to o 14,8 procent, a výdaje na obsluhu dluhu, jež se snížily o téměř deset procent. Na příjmové stránce pak nejrychleji rostly příjmy z přímých daní, a to o 2,8 procent, a ze sociálních odvodů (+1,7 procent).

V soukromém sektoru byly zaznamenány jen minimální změny. Meziročně míra zisku nefinančních podniků lehce klesla o 0,3 procent na 41,6 procent. Výrazněji naopak rostly investice, a to o 0,9 procent na 21,3 procent. Na straně domácností pak příjmyrostly o 0,2 procent, vzhledem k inflaci však kupní síla klesala.Výdaje domácností stouply o 0,8procent. „Výdaje domácností si zachovaly pozitivní dynamiku,co do objemu, díky snížení míry úspor,“ dodává Italský statistický úřad.

Zdroj:www.istat.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…