Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.05.2018

Hnutí 5 hvězd a Liga se shodli na jméně nového premiéra

Hnutí 5 hvězd a Liga se shodli na jméně nového premiéra. Obě hnutí oznámila jména kandidáta prezidentovi republiky Sergiovi Mattarellovi, který by měl jmenovat nového předsedu vlády v průběhu příštích dnů.

Podle dohody se má novým italským premiérem stát advokát a vysokoškolský pedagog Giuseppe Conte, který byl jmenován Hnutím 5 hvězd. Pětihvězdičkové hnutí již s Contem spolupracovalo v oblasti řízení a zeštíhlení veřejné správy. Conte má za sebou úctyhodnou akademickou kariéru a absolvoval mnohé stáže v zahraničí. V současnosti je také členem Předsednictví italského správního soudnictví. Větší politické zkušenosti mu však, dle italského tisku, chybí.

„Giuseppe Conte bude premiérem vlády složené z politických představitelů“, uvedl lídr Hnutí 5 hvězd Luigi Di Maio. V nové vládě by měli zasednout lídři obou koaličních hnutí: Di Maio by měl řídit Ministerstvo práce nebo hospodářství, zatímco generální tajemník Ligy, Matteo Salvini, usiluje o Ministerstvo vnitra. Dalšími zásadními posty budou Ministerstvo financí, kam směřuje profesor Paolo Savona, jenž v minulosti vyjádřil opakovaně pochybnosti nad měnovou unií, a Ministerstvo zahraničních věcích, kterého by se mohl ujmout bývalý diplomat se zkušenostmi ze státního podniku Fincantieri Giampiero Massolo. Jména ministrů však, dle italské ústavy, musí navrhnout nový premiér.

Zdroj: https://www.corriere.it

Zdroj fotografie: quirinale.it

Loading…