Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.10.2019

Grafton: růst platů lehce zpomaluje

Tempo růstu platů by se v letošním roce již nemělo zvyšovat. Uvádí to nová zpráva personální agentury Grafton Recruitment, jež je členem Italsko-české komory.

V posledních čtyřech letech se tempo růstu platů prakticky zdvojnásobilo a vzrostlo z +4,2% v roce 2016 na +8,1% v roce 2018. «Pro rok 2019 očekáváme změnu trendu, nicméně stále půjde o výrazný nárůst v rozmezí 7-8 %», dodává Martin Ježek, obchodní ředitel agentury Grafton Recruitment. Růst platů nadále žene situace na pracovním trhu: v září bylo nahlášeno na 345 tisíc neobsazených pracovních míst. «Nejvíce zaměstnavatelům chybí lidé na řemeslnické a dělnické pozice a dále v technických oborech a informačních technologiích», poukazuje agentura Grafton Recruitment. Situaci příliš nezlepšují ani vládní programy na podporu ekonomické migraci, jelikož vystavení zaměstnanecké karty zůstává i nadále pracné a zdlouhavé.

Z růstu platů těžily v posledních letech především ty méně placené profese. «Například skladníkovi v Ústeckém kraji se nástupní mzda zvedla o 7 000 Kč hrubého měsíčně, svářeči v Praze si zase polepšili až o 9 000 Kč», uvádí zpráva několik příkladů. U nedostatkových technických a IT zaměstnanců firmy volí mix růstu platu a benefitů. Mezi nejvíce žádanými benefity pak je pružná pracovní doba. «Standardem se dnes stává individuální rozvržení pracovní doby, práce ze vzdálené kanceláře či ze zahraničí nebo využití co-workingového centra», popisuje stav v IT odvětví zpráva a dodává: «Tento způsob spolupráce zvyšuje nároky na řídící pracovníky, kteří musí být schopni efektivně a vzdáleně řídit projekty i celé virtuální týmy». Mezi důsledky nedostatku pracovní síly patří však i to, že zaměstnavatelé snižují své nároky při výběru nových zaměstnanců.

Zdroj: www.grafton.cz

Zdroj fotografia: Grafton Recruitment

 

 

Loading…