Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

24.05.2018

Giuseppe Conte dostal pověření na sestavení vlády

Profesor občanského práva a právník Giuseppe Conte byl pověřen italským prezidentem Sergiem Mattarellou, aby sestavil novou italskou vládu. Pověření přišlo po zhruba dvouhodinovém jednání v prezidentském paláci.

Conte, kterého jako nestraníka jmenovalo Hnutí 5 hvězd, pověření přijal. „Pokud se mi podaří sestavit vládu, tak předstoupím před komory parlamentu s vládním prohlášením, které bude sestavené dle dohody dosažené mezi koaličními stranami,“ uvedl v krátkém prohlášení pověřený italský premiér s odkazem na smlouvu podepsanou mezi Hnutím 5 hvězd a Ligou. „Vláda musí také ihned vstoupit do probíhajících jednání o novém rozpočtu EU, o reformě azylového práva a o dokončení bankovní unie“, uvedl některé priority Conte.

Nová vláda by mohla zažádat o důvěru Senátu a Poslanecké sněmovny již ve středu 30.května. Mezi tím však Conte a koaliční strany musí vyřešit několik personálních problémů v sestavování vlády. Největší nejistota panuje ohledně jména nového ministra financí. Liga tlačí na post nestranického profesora ekonomie Paola Savonu, který se v minulosti vyslovil proti současnému nastavení měnové unie. Dle zákulisních informací má ale s tímto jménem problém prezident republiky, který, podobně jako v českém ústavním pořádku, jmenuje nové ministry na návrh premiéra. Nejasnosti panují také ohledně nových ministrů obrany, zahraničních věcí a dopravy.

Zdroj: http://www.quirinale.it

Zdroj fotografia: quirinale.it

Loading…