Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.09.2023

Firmy mají čas jen do října, aby se přizpůsobily novým pravidlům pro home office

České firmy mají čas jen do 1. října, aby se přizpůsobily novým pravidlům pro home office, se kterými počítá novela zákoníku práce. Nový zákon totiž v polovině září podepsal prezident Petr Pavel.

Home office bude možné vykonávat jen na základě psané dohody mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, která bude muset obsahovat podmínky pro vypovězení. Mají výjimku některé mimořádné situace. Dosud stačila jen ústní dohoda.

Zaměstnavatel a zaměstnanec se budou muset dohodnout i na náhradě nákladů, která bude moci být i nulová. Možné bude také uhradit náklady paušálně, nebo podle skutečné výše nákladů ze strany zaměstnance. Ministerstvo práce stanoví vyhláškou paušální výši náhrady nákladu, kterou ale nemusí v dohodě strany zohlednit. Náhrady nad výší ministerského paušálu ale bude nutné zdanit.

Novela zákoníku práce také počítá s tím, že některé skupiny zaměstnanců, například ty, které pečují o malé děti či nesamostatné osoby, budou moci požádat zaměstnavatele o přístup k práci na dálku. Zaměstnavatel bude muset odpovědět na žádost písemně. To představuje změkčení původního návrhu ministerstva práce, který počítal s povinností těmto kategoriím práci na dálku poskytnout, pokud tomu nebránila organizace práce ve firmě.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…