Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.07.2017

Fiat 500 vstoupí do stále expozice MoMA v New Yorku

Známé Muzeum moderního umění v New Yorku (MoMA) se rozhodlo začlenit do své stálé expozice jeden exemplář automobilu Fiat 500, který v červenci slaví šedesát let od začátku výroby.

Vstup Fiatu 500 do stálé expozice MoMA dokazuje estetické kvalitu tohoto automobilu, jež byl jedním ze symbolů italského hospodářského růstu, a uznává jeho roli v historii rozvoji masového automobilismu. „Fiat 500 je ikonou v historii automobilismu, která navždy změnila způsob, kterým se automobily projektují a vyrábí“, vysvětluje Martino Stierli, kurátor stále expozice architektury a designu v MoMA. „Začlenit toto mistrovské dílo každodennosti do naší expozice nám v MoMA umožňuje rozšířit příběh o historii automobilového designu“, dodává.

Muzeum získá do své expozice model Fiat 500 F Berlina, který patřil k nejpopulárnějším z celé série 500 a byl vyráběn v letech 1965 až 1972. Historická série Fiat 500 byla ve výrobě v letech 1957 až 1975 a zákazníkům bylo dodáno přes čtyři miliony exemplářů tohoto vozu, který ve své době patřil k nejpopulárnějším automobilům v Itálii a západní Evropě. Nový model Fiat Cinquecento, který Fiat vyrábí od roku 2007, se na ten historický explicitně odkazuje. Za deset let produkce bylo zákazníkům dodáno přes dva miliony vozů této nové série.

Video Fiat 500 vstupuje do MoMA: video.fiatpress.com

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: MoMA

Loading…