Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.12.2019

Exor odkoupí vydavatelství Gedi

Společnosti Exor a Compagnie Industriali Riunite (CIR) se dohodly na prodeji vydavatelství Gedi. Součáství vydavatelství jsou deník La Repubblica, týdeník L'Espresso, regionální deníky i významné rádiové stanice.

Společnost Exor, jejíž hlavní akcionáři je rodina Agnelli, odkoupí od skupiny CIR, kterou vede další významná italská průmyslová dynastie De Benedetti, téměř 44% kapitálu vydavatelství. Cena transakce je 102,4 milionů eur. Exor se pak pokusí vykoupit i menšinové akcionáře a stáhnout vydavatelství z burzy. Skupina CIR se ale zavázala stát se menšinovým akcionářem s circa 5% kapitálu. Exor a CIR si tak prohodí pozice: společnost rodiny Agnelli totiž v Gedi drží zhruba 6% kapitálů poté, co došlo k fúzi deníku La Repubblica s místními novinami La Stampa (Turín) a Il Secolo XIX (Janov).

Nová transakce bude mít zřejmě i dopad na stav tisku v Itálii. Rodina De Benedetti se dlouho snažila být jistým protipólem mediálního impéria Silvia Berlusconiho. Rodina Agnelli dlouhá desetiletí vydávala turínský deník La Stampa a měla podíl ve vydavatelství Corriere della Sera. «Předáváme řízení významnému akcionáři, který se již druhým rokem podílí na řízení společnosti, a zná výzvy mediálního odvětví», dodal Rodolfo De Benedetti, prezident skupiny CIR. Podle prezidenta společnosti Exor Johna Elkanna pak jeho firma «zaručí nutnou stabilitu pro transformaci na technologické a organizační úrovni»

Zdroj: www.cirgroup.it

Zdroj fotografie: Gruppo CIR

 

Loading…