Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

24.03.2022

Evropská komise schválila rámec pomoci firmám zasaženým sankcemi

Evropská komise schválila dočasný rámec pomoci firmám zasaženým sankcemi proti Rusku nebo těm v obtížích kvůli konfliktu na Ukrajině.

Nový dočasný rámec umožňuje vyplatit státní podporu ve výši až 400.000 eur na jednu firmu. Unijní země budou moci rovněž spustit programy na zaručení likvidity či zvýhodněné půjčky. Státy navíc budou moci vyplácet kompenzace za zvýšené ceny energie. Maximálně hodnota činí až dva miliony eur, ale hranice se zvyšuje na 25 milionů eur pro firmy s velkou spotřebou energií.

„Musíme zmírnit hospodářský dopad této války a podpořit vážně zasažené podniky a odvětví,“ uvedl místopředsedkyně komise Margrethe Vestager. Podobně jako v případě pandemie záleží na jednotlivých národních vládách, jaké programy v souladu s dočasným rámcem spustí. Ministr financí Zbyněk Stanjura již dříve uvedl, že vláda nepočítá s kompenzacemi pro firmy, jež byly aktivní v Rusku. Otevřenější postoj ale vyjádřil premiér Petr Fiala. Podle něj Ministerstvo průmyslu a obchodu zanalyzuje dopady konfliktu na firmy a zváží podporu.

Zdroj a zdroj fotografie: ec.europa.eu

 

Loading…