Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.11.2021

Evropská komise ohodnotila pozitivně italský návrh státního rozpočtu

Evropská komise ohodnotila pozitivně italský návrh státního rozpočtu na 2022. Řím ale vyzvala, aby jeho národní účty byly udržitelné.

„Komise dnes představila své názory na návrhy státních rozpočtů a kladně se vyjádřila k italskému návrhu,“ uvedl evropský komisař Paolo Gentiloni. I přes kladný názor má však Brusel několik výtek. Rozpočet počítá s růstem státních výdajů o zhruba tři procent hrubého domácího produktu. Polovina tohoto růstu tvoří vyšší investice podpořené evropským plánem obnovy. Druhou polovinu ale tvoří běžné neinvestiční výdaje, což Evropská komise kritizuje. O růstu běžných výdajů chce Brusel s Římem dále jednat a požaduje přesnější popis nových výdajů.

„Itálie je v dobré kondici, očkování pokračuje dobrým tempem a předpovědi růstu v letošním a příštím roce jsou příznivé,“ dodal Gentiloni. Komise ale vyzvala země s vysokou úrovní dluhu, jako jsou Itálie, Francie, Španělsko, Řecko či Belgie, aby se připravily na možný růst úrokových sazeb, a tudíž výdajů na obsluhu dluhu, kvůli restriktivnější měnové politice Evropské centrální banky.

Zdroj: www.agi.it

Zdroj fotografie: Evropská komise

Loading…