Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

27.08.2015

Družstevní hospodářství zaměstnává na 1,2 milionů osob

Italské družstevní hospodářství dokázalo růst i v letech finanční krize. Poukázal na to v diskuzi “Kam kráčí družstevní hospodářství?”, která se odehrála v letovisku Lignano Sabbiadoro, ředitel Svazu družstev pro kraj Furlánsko Franco Bosio.

Podle Bosia se družstva těší relativně dobrého zdraví i v letech hospodářské krize, kdy tento hospodářský systém dokázal růst i přes negativní makroekonomické faktory. V současnosti tak v družstevním hospodářství pracuje na 1,2 milionů osob a samotná družstva sdružují až 12 milionů osob. Družstevní hospodářství navíc představuje zhruba 8% italského hrubého domácího produktu.

Bosio však také vysvětlil některé výzvy, které před družstvy stojí. Především systém využití dosaženého zisku jen na vnitřní růst podniku omezuje zájem bankovního sektoru a především velkých investorů. Podle Bosia se navíc družstva také potýkají s problémem velikosti, na kterou se družstevní podniky snaží odpovědět těsnější spoluprácí či fúzí. “Stačí vzpomenout, že spotřební družstva se snaží navázat těsnější spolupráci, aby odolala tlaku velkých maloobchodních skupin, či že družstevní záložny vyvíjí nové formy spolupráce a agregace.”

Zdroj: www.ansa.it

Zdroj fotografie: Flickr www.flickr.com

Loading…