Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

09.03.2018

Dostupnost bydlení v Itálii se v posledních letech zlepšila

Je to paradoxní výsledek poklesu cen nemovitostí a stagnaci příjmů, ale dostupnost vlastního bydlení se v posledních letech v Itálii zlepšila. Ukazuje to průzkum trhu zpracovaný pro zprávu Rapporto Coop.

V posledních dvanácti letech se v největších italských městech snížil počet ročních průměrných příjmů (rpp) nutných k zakoupení bytu o výměře 80 metrů čtverečních ve čtvrtích rozšířeného centra. Největší pokles zaznamenala Florencie, kde počet ročních průměrných příjmů klesl z 8,6 procent na 5,5 procent, a Milán, kde byl zaznamenán pokles o 2,7 rpp na sedm rpp. Nejmenší poklesy zaznamenala města, kde již v roce 2006 bylo bydlení nejméně drahé, jako Palermo, Janov či Turín.

Relativní pokles cen společně s nízkými úroky z hypoték podnítily poptávku po rezidenčních nemovitostech, která od roku 2013 nepřetržitě roste. Před pěti lety bylo uskutečněno na 390 tisíc transakcí s domy a byty a v roce 2019 se odhaduje, že by počet mohl vystoupat na 600 tisíc transakcí. Italové stále považují vlastnictví nemovitosti za zcela zásadní a osmdesát procent z nich bydlí v domě či bytě v osobním vlastnictví. Příklon k nájemnímu bydlení je patrný jen u mladších generací.

Zdroj: https://italiani.coop

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…